Kopen op afbetaling.

Wanner het gaat over lenen, dan worden vaak allerlei varianten aangedragen. Van een persoonlijke lening tot een doorlopend krediet en van een hypotheek tot een autolening is er eigenlijk van alles mogelijk. Een variant die echter nog weleens vergeten wordt, maar die vaak voorkomt, is het kopen op afbetaling. Ook dit is een vorm van lenen. Daarom is het interessant om eens te bekijken of dit een goede optie is. Of is het zo dat er beter geld via een andere weg geleend kan worden om de afbetaling van het te kopen product te doen? Dit kan veel voordeel opleveren.

Het voordeel
Het voordeel is natuurlijk dat bij kopen op afbetaling geen ‘echte’ lening wordt aangegaan. Al zal het vaak nog tot verbazing leiden aan hoeveel regels er door de winkels en bedrijven die afbetaling aanbieden moeten voldoen om leningen te mogen verstrekken. Wel is het zo dat er geen bak of andere kredietverstrekker tussen zit en er dus een directe lijn is. Daardoor is het duidelijk wat de kosten zijn en aan wie die kosten voldaan moeten worden. Dit betekent dus dat het over wat minder schijven loopt. Voor veel mensen is dit een fijnere manier van lenen om die reden.

Het nadeel
Natuurlijk is er ook een belangrijk nadeel te noemen aan het kopen op afbetaling. Er mag namelijk ook door winkels en bedrijven gewoon rente worden gerekend over het openstaande bedrag. Die doen dat vaak dan ook gretig. Dit betekent dus dat de maximaal toegestane rente van 14 procent vrij regelmatig voorkomt in dit soort gevallen. Dat betekent dus ook dat deze vorm van lenen met afstand de duurste van allemaal genoemd kan worden. Wanneer de aankoop flink wat gekost heeft, wat vaak het geval is bij afbetaling, zal dit dus enorm op kunnen lopen. Dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn voor de financiële situatie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *